Beyaz Diş Kitap Özeti - Beyaz Diş Roman Özeti - Beyaz Diş Özeti

ÖZET : Kuzeyde ıssız bir ormanda Bill ve Henry adında iki insan yaşam savaşı veriyordur. Yanlarında zengin bir adamın cesedinin bulunduğu bir tabut vardır. Kızaklarını yedi sekiz kurt köpeği çekiyordur.

Gece olunca Şişko ve diğer köpekler aç kurtlara yem olmaya başlar. Kurt sürüsünden dişi olanı bu köpeklerin dikkatini çekiyor, onları tuzağa düşürüyordur. Bill bu kaybolmalara daha fazla dayanamayıp kurt sürüsünü öldürmek için ormanın derinlerine gider ama başarısız olur ve orada can verir. Henry kendini korumak için ateş yakar ve içine girer. Ateş sönmeye başlasa da başka kızaklı adamlar geldiği için dişi kurt ve sürüsü kaçar. Ancak açlıktan dolayı bu yolu gitmek vakit geçtikçe zorlaşır. Sonunda sadece dişi kurt, Tek Göz ve genç kurt kalır. Tek Göz ve genç kurt dişi kurtla birlikte olabilmek için öldüresiye kavga ederler. Bu mücadeleyi Tek Göz kazanır. Dişi kurtla beş yavru yaparlar. Ancak kıtlık döneminden dolayı sadece bir tanesi hayatta kalır. Bu yavru kurt mağaranın dışındaki olayları hep merak etmektedir. Bu arada Tek Göz bir kavgaya yenik düşer ve ölür. İlk başta yavru, anasının sözünden çıkmaz ama daha sonra mağaradan çıkar ve avlanmaya başlar. Kıtlık zamanı tekrar gelince annesi sonunda güçlü bir vaşakla dövüşür ve vaşağın yavrusunu yemek amacıyla mağaraya getirir. Ancak vaşağın annesi olayın peşini bırakmayarak onların mağarasında gelir ve saldırır fakat ana kurt ve yavru kurt el ele vererek onu yener. Onlar yine ormanda avlanırken dişi kurt’un, insanların ona taktığı ismiyle Kichie’nin sahibi Gri Kunduz gelir. Onu ve dişleri beyaz olduğu için Beyaz Diş adını taktıkları yavru kurdu yaşam alanlarına götürürler. Beyaz Diş oraların en güçlüsü sayılan Lip-lip adındaki köpekle düşmanlık kurar. Beyaz Diş onunla ve diğer köpeklerle kavga etmekten gittikçe vahşileşir ve hırçınlaşır. Çadırlardan yiyecekleri yürütür, köpeklerle hep kavga eder. Bir gün orayı öldürücü bir kıtlık sarar. Beyaz Diş, açlıktan gözü dönmüş insanlar diğer köpeklere yaptığı gibi onu da yemesin diye ormana kaçar. Kurt olduğu için orman hayatına alışıktır. Kıtlık bitince kampa geri döner.

Bir gün sahibi Gri Kunduz Kichie’yi başkasına satar. Yeni sahibi Kichie’yi bir sandala bindirerek götürmeye başlar. Beyaz Diş onun arkasından denize girer. Sahibi Gri Kunduz da Beyaz Diş’İn peşinden gider. Sonunda Beyaz Diş’i yakalar ve öldüresiye döver. Beyaz Diş artık efendisine itaat etmesi gerektiğini kabul eder. Daha sonra Gri Kunduz; Beyaz Diş ve diğer kurtlarla birlikte kuzeye gider. Kuzey ülkesi yaz aylarında paraya ihtiyacı olanlar için çok uygun bir yerdir. Pek çok insan oraya gelip alım-satım yapar. Gri Kunduz elindeki her şeyi satar ve kesesini tıka basa doldurur. Beyaz Diş altın aramaya gelen kişilerin narin, zayıf, korkak köpeklerine sürekli saldırır. Ama bunu sahipleri onun yaptığını anlamasın diye kurnazca bir şekilde yapar. Beyaz Diş’in bu durumunu görünce adına yakışmaz bir şekilde çok çirkin bir adam olan Güzel Smith onu satın almak ister ama Gri Kunduz kabul etmez. Bu durumda Gri Kunduz’u viski bağımlısı yapar ve bu şekilde elindeki her şeye, en sonunda da Beyaz Diş’e sahip olur. Beyaz Diş üç kez kaçmaya kalkışır ama Güzel Smith onu her seferinde yakalar ve okkalı bir şekilde döver. Güzel Smith onu bir kafese hapseder ve orada hep onu kızdıracak şeyler yapar. Beyaz Diş burada artık aklını tamamen kaçırır ve iyice saldırgan bir köpek haline gelir. Sahibinin onu böyle sinirlerdirmesindeki amacı onu köpek dövüşlerine çıkarıp para kazanmak ve bir eğlence oluşturmaktır. Beyaz Diş karşısına çıkan bütün rakiplerini çevikliği ve tecrübeleri sayesinde öldürür. Ancak Cherokee adındaki buldog köpeğiyle olan dövüşte işler ters gider. Cherokee onun boğazını ısırır ve bir daha bırakmaz. Beyaz Diş orada can çekişirken olayı gören Scott ve asistanı Matt, Beyaz Diş’i Cherokee’nin elinden kurtarırlar ve Güzel Smith’ten tehdit yoluyla alırlar.

Beyaz Diş, Scott ona sevecen davrandığı için ilk başta şaşırır ve çelişki yaşar çünkü daha önceki sahipleri Güzel Smith ve Gri Kunduz ona hep zulmetmiştir. Beyaz Diş ilk başta tuhaf bulduğu, hatta yadırgadığı sevgiyi zamanla benimser ve sahibine kötülük etmek isteyenler dışında kimseye saldırgan davranmaz olur.

Bir gün Scott Kaliforniya’ya ailesinin yanına gitmek zorunda kalır. Ama Beyaz Diş’i oradaki hayata uyum sağlayamayacağı gerekçesiyle götürmez. Fakat Beyaz Diş onun yokluğunda hastalanır ve Scott geri döner ve bu sefer onu da alarak ailesinin yanına gider. Zamanla Beyaz Diş oradaki kurallara ayak uydurmasını öğrenir.

Scott’ın babasının hapse attığı bir katil hapisten kaçar ve Scott’ın evine girer. Ev halkı o gece büyük bir gürültü ve iki el silah sesiyle uyanırlar. Salona girip baktıklarında Beyaz Diş’in yaralı olarak yattığını katilin ise boylu boyunca kanlar içinde yere serili durduğunu görürler. Beyaz Diş’i hemen veterinere götürürler. Doktor onu ameliyata alır ancak yine de yaşayamayacağından emindir. Yine de Beyaz Diş yaşam gücü sayesinde hayatta kalır.

0 yorum:

Back to Home Back to Top